19 mei 2023 19:15

Seizoen 2022/2023

SJZ JO17-1 is kampioen geworden van de 1e klasse, 3e fase.
Het seizoen is door de KNVB anders ingedeeld en dit seizoen werd er voor het eerst gekozen voor een 3-fase competitie.(niet echt ideaal, maar de KNVB zal hier wel over nagedacht hebben...)
Fase 1 (beker) bestond uit 5 wedstrijden, waarna alles voor fase 2 opnieuw werd ingedeeld en er tot de winterstop nog 7 wedstrijden gespeeld werden. Na de winterstop werd alles weer opnieuw ingedeeld en zou de competitie uit 11 wedstrijden bestaan.

Dit seizoen stond voor het eerst Rene de Haas voor deze groep en tot aan de winterstop was het even wennen aan elkaar. De resultaten bleven achter bij de verwachtingen en ondanks dat SJZ vaak de bovenliggende partij was, vergat het team zichzelf te belonen.en stond het regelmatig met lege handen. Fase 1 leverde 7 punten op in 5 wedstrijden en in fase 2 werden er wederom 7 punten behaald, maar dan in 7 wedstrijden.
De winterstop brak aan en bij de start van fase 3 (met heel veel ploegen uit fase 2) was het vertrouwen hoog bij het Technische trio, naast Rene de Haas, bestaande uit Aad v/d Hoeven en Raymond de Heiden. Met het spelniveau zat het wel goed, maar nu moest er nog een keer uitkomen.

Overweldigende start van fase 3
Op 28 januari 2023 stond de derby uit bij Meerburg op het programma. Eerder dit seizoen werd er 2x verloren van deze tegenstander, maar nu was alles anders. Prima spel van SJZ zijde liet Meerburg volledig kansloos (2-5).
Vervolgens werd Voorschoten'97 met 5-0 aan de zegekar gebonden, maar in wedstrijd 3 leek het mis te gaan. Op bezoek bij Wilhelmus kwam SJZ 5 minuten na rust met 3-0 achter. Wedstrijd gespeeld zou je zeggen, maar een tactische omzetting zorgde voor 2 hele snelle Zoeterwoudse treffers en met 3-2 was alles weer mogelijk. Toen de gelijkmaker lang uitbleef, leek het toch fout te gaan, maar middels weer 2 snelle goals binnen 4 minuten, boog SJZ de achterstand zo'n 10 minuten voor tijd om in een 3-4 overwinning.
Na een aantal voetballoze voetbalweekenden ivm de voorjaarsvakantie liet SJZ uit bij Teylingen zien dat het met de vorm nog wel goed zat. Met 0-6 kwamen de Sassenheimers nog goed weg.
Op 25 maart stond de topper tegen Scheveningen op het programma. De Scheveningers waren, zowel in fase 1 als 2, 1e geworden in de1e klasse, dus dit zou een goede graadmeter zijn.
Wederom liet SJZ geen spaan heel van de tegenstander en uiteindelijk werd het 5-0 voor SJZ.
2 weken later werd Quick Boys, waar eerder dit seizoen in fase 2 nog met 2-0 verloren werd, kansloos met 5-1 aan de kant geschoven.
Op een doordeweekse avond in april stond de wedstrijd tussen nummer 1 (SJZ) en nummer 2 (Valken'68).op het programma. Deze topper leverde een moeizame 2-1 overwinning op, waar een gelijkspel meer op zijn plaats had geweest. Maar ja, dat was dan misschien wel het geluk van de kampioen.
Toen op 6 mei ASC met 4-0 aan de kant geschoven werd, lonkte de titel en die kon behaald worden op dinsdag 9 mei op bezoek bij het Haagse Quick. Deze ploeg stond op 5 verliespunten het dichtstbij, dus een overwinning zou voldoende zijn voor de titel.
In een gelijkopgaande wedstrijd, waarin SJZ uiteindelijk ruim 25 minuten met een man minder speelde ivm 3 gele kaarten, leed SJZ uiteindelijk de eerste nederlaag van fase 3 (1-0). Hierdoor was het gat met nog 2 wedstrijden te gaan ineens nog maar 2 verliespunten en was de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Kagia een hele belangrijke. In fase 2 was Kagia in Lisserbroek nog met 4-0 te sterk geweest, dus er werd toch wel met een beetje angst uitgekeken naar deze wedstrijd. Hierin liet SJZ zien dat het wel degelijk stappen heeft gemaakt, want ondanks matig spel werd er met 3-1 gewonnen. SJZ had gedaan wat het moest doen en dat deed concurrent Quick uiteindelijk niet. Op bezoek bij Scheveningen werd het 1-1 en zodoende werd het gat 4 verliespunten met nog slechts 1 wedstrijd te gaan. Zodoende was de titel, ruim 1,5 uur na de wedstrijd van SJZ een feit.
Een heel klein feestje werd er gevierd, maar zaterdag 20 mei na de wedstrijd uit bij Forum Sport wordt het kampioensfeest alsnog gevierd.

4e keer kampioen
Opmerkelijk is dat dit voor Aad v/d Hoeven en Raymond de Heiden (als Technische Staf) en een groot gedeelte van het team het 4e kampioenschap is. Na de titel met de JO9-1, JO11-1 en JO17-1 (vorig seizoen) werd nu dus kampioenschap nummer 4 genoteerd.
Natuurlijk gaan de credits ook naar de nieuwe trainer Rene de Haas, want hij heeft het team echt beter later voetballen tijdens dit seizoen.

Deze talentvolle spelergroep bestond uit: Jochem Versteegen, Willem Preys, Kees Overdevest, Bram Adriaans, Mees Grimbergen, Milan Kraan, Naud v/d Bergen, Roemer Breedveld, Bas v/d Hoeven, Ties van Rijn, Boris Dubbeldeman, Tijmen van Rijn, Michiel Homan, Niek de Heiden en Teun Vroege.
Natuurlijk waren er ook nog wel eens invallers, waarbij de namen van Bas de Heiden en Roy v/d Poel niet mogen ontbreken.