Facebook Toestaan Niet toestaan

POVER SJZ HEEFT GEEN ANTWOORD OP AANVALSDRIFT WVC: 1-5 VERLIES NA 1-1 RUSTSTAND

18 november 2018 19:30

Tekst: Gerard van der Hoeven Foto: Jaap van Dijk

Vooraf was SJZ gewaarschuwd voor de aanvalskracht van WVC. In 7 duels had de Weteringse Voetbal Combinatie (ontstaan na de fusie tussen zondagclub Alkmania en zaterdagclub SVOW) al 25 doelpunten gescoord. Dat aantal stond voor de aftrap op sportpark Haasbroek in schril contrast met de 8 doelpunten die SJZ in 7 duels had geproduceerd.

SJZ had echter zondag een off day – beter gezegd een off ‘tweede helft’. Want bij rust was het 1-1 en hoewel het spel van beide kanten niet best was, was de remiseruststand een goede afspiegeling van wat de teams op het veld hadden laten zien.

SUPERSNELLE 1-2
Toen het binnen 23 seconden na de theepauze 1-2 werd (heel veel toeschouwers hebben die treffer niet eens gezien omdat ze het warme clubhuis nog even lieten prevaleren boven de kille omheining rond de arena), leek er nog weinig aan de hand. Het tegendeel bleek waar. WVC heeft een sterke ploeg, snelle aanvallers, lange en kopsterke mannen en bovenal spelers die kunnen scoren. Daar weet SJZ sinds zondagmiddag – hoewel dus vooraf gewaarschuwd – alles van.

Laat duidelijk zijn: de winst van WVC is volkomen terecht, Het verlies van de thuisclub is vooral sneu voor doelman Marc van der Velde. Hij was de vervanger van de geschorste doelman Glenn van Nierop.
De 21 jarige Van der Velde (donderdag 15 november was hij jarig) keepte ondanks de vijf tegentreffers een goede wedstrijd. Misschien dat hij bij één doelpunt wat adequater had moeten optreden, bij de andere treffers was hij kansloos.

Nu moet gezegd dat er een hele mooie treffer – de 1-2 van Roy Weenink – tussen zat. Pal na de rust krulde hij de bal van afstand precies in de bovenhoek. Zoals al gemeld, hebben veel toeschouwers die treffer niet gezien. Vanwege de schoonheid van het doelpunt jammer – de SJZ-supporters lagen er niet wakken van – of juist wel?

TERUG NAAR 14.00 UUR
Even terug naar het begin, zondag 14.00 uur.
Het spel golfde aardig op een neer met WVC de ploeg met het meeste initiatief. Na 17 minuten prikt Stijn Rietbroek de 0-1 binnen. SJZ herpakte zich en kwam met een fraaie treffer van Daan Hoogbruin langszij. De 1-1 stand halverwege bood voor beide ploegen nog volop perspectief.

PERSPECTIEF
Dat perspectief was direct na de doelwisseling voor WVC aanzienlijk rooskleuriger door de genoemde fraaie treffer van Weenink.
Natuurlijk was dat een tik voor de thuisclub, maar er waren nog 45 minuten te gaan.
Of het kwam door de snelle tegentreffer zal wel een raadsel blijven, maar SJZ bleek niet meer in staat een vuist te maken al was er direct na de 1-2 nog een wel een reële kans. Die werd niet benut.

Aan de andere kant voorkwam doelman Van der Velde – kleinzoon van de sympathieke Aad van der Velde, voormalig internationale topscheidsrechter/jurylid bij het shorttrack – met een knappe redding dat Joost Cozijn er 1-3 van maakte.
SJZ-trainer Pistorius wisselde de niet fitte Sjoerd Hulsbos voor Danny Pieterse. Pal er op werd het toch 1-3. Uit een hoekschop van links toornde verdediger Nick Disseldorp hoog boven iedereen uit en kopte de bal in het net. SJZ-verdediger Guus van der Hoeven: “Ik deed wat ik kon, sprong ook, maar de tegenstander kwam nog hoger en het was raak.”

INVALLERS
Met de jonge, verse invalkrachten Jesse Grossat (19) en Ricardo Rietkerken (17) probeerde trainer Ludo Pistorius het tij te keren. Het zou niet lukken. WVC bleef met snelle aanvallen gevaarlijk en het was voor de bezoekers met een 1-3 voorsprong heerlijk voetballen. Joost Cozijn en andermaal Roy Weenink maakten er 1-4 en 1-5 van.
Een grote nederlaag voor SJZ dat in 6 voorgaande duels 8 tegentreffers had geïncasseerd.

SLECHT
Trainer Ludo Pistorius na afloop: “Ik vond van onze zijde de hele wedstrijd slecht. Spelers die normaal een 7 halen, scoorden nu een onvoldoende. Het was heel matig – ook de eerste helft al bleef het toen 1-1. We leden veel balverlies. Te veel spelers hadden hun dag niet. Ik hoop niet dat deze fikse nederlaag de komende weken doorwerkt. Zondag gaan we op bezoek bij koploper DIOS. Een goeie ploeg met sterke aanvallers. Maar het is wel een mooie uitdaging. Het gebrek aan scorend vermogen breekt ons op. Dat kan ons wel eens parten spelen in de strijd om bij de bovenste zes ploegen te eindigen.”

SJZ
Marc van der Velde
Sjoerd Hulsbos (59. Danny Pieterse), Guus van der Hoeven, Guus de Goede, Dave Plooij
Roy Versteegen (69. Ricardo Rietkerken), Peter Wansink. Stefan Sleijser
Mark Jan Vermeeren, Daan Hoogbruin, Corné Berg (69. Jesse Grossat).

UITSLAGEN ZONDAG 18 NOVEMBER
ASC – MMO 3-0, FC Aalsmeer – Graaf Willem II VAC 5-1, Nicolaas Boys – Bernardus 3-0, van Nispen – DIOS 1-2, SJZ – WVC 1-5, Sporting Leiden – Alphen 4-1, Voorschoten’97 – RKDES 5-1, Warmunda had een vrije dag.

STAND
DIOS 8-19, ASC 7-16, WVC 8-15, van Nispen 8-15, Sporting Leiden 7-13, Nicolaas Boys 8-13, RKDES 8-13, Voorschoten’97 7-11, SJZ 7-9, Graaf Willem II VAC 8-8, Bernardus 7-7, FC Aalsmeer 8-6, Alphen 7-5, MMO 7-4, Warmunda 7-4.