Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

SJZ 2 doet goede zaken in Stompwijk: 3-5 winst -- Doelman Marc van der Velde stopt bij 3-4 een strafschop

5 juni 2016 15:15

tekst: Gerard van der Hoeven

SJZ heeft een goede stap gezet om ook komend seizoen in de eerste klasse van de KNVB te acteren. In het tweeluik met Stompwijk’92 2 won SJZ in Stompwijk met 3-5.

Daar zag het net na de rust niet naar uit want toen stond een score van 3-1 op het bord. SJZ-doelman Mac van der Velde vervulde een heldenrol door bij 3-4 een strafschop te stoppen.
Namens SJZ waren Marc Griffioen (2x), Danny Pieterse (2x) en Thomas Wijsman de doelpuntenmakers.

Twee clichés
De eerste klap is een daalder waard. En de beer is nog niet geschoten.
Is 3-5 al een heel doelpuntrijk duel, het had zomaar 5-8 kunnen zijn. Beid teams lieten nogal wat mogelijkheden onbenut.

Aan het einde van het seizoen worden de krachten minder. Het warme, lome weer werkte ook niet inspirerend al hadden beide ploegen daar uiteraard hinder van. En beide ploegen weten dat juist nu de “prijzen” worden verdeeld.

Lat
SJZ begon zeker niet onaardig. In de 10e minuut teisterde Danny Pieterse de lat boven de in Zoeterwoude woonachtige doelman Jordi Bennis.
Na dik een kwartier werd het 1-0. De arbiter kende terecht een strafschop toe toen Fabio (de rechterspits met een lastige Portugese achternaam die mij even is ontschoten) onreglementair werd afgestopt. Bart van der Salm schoot onberispelijk raak.

Schoonheid
De 1-1 van Thomas Wijsman. zo’n 10 minuten voor de pauze, was van grote schoonheid. Hij kreeg de bal van Marc Griffioen, draaide weg van zijn tegenstander en schoot de bal in de kruising. Terwijl SJZ al met de gedachten bij de rust was, sloeg Stompwijk’92 onverwacht toe. SJZ mocht het zichzelf aanrekenen dat Toby van Marwijk voor 2-1 kon zorgen.

Ineens 3-1
Binnen een minuut na de doelwisseling was het zelfs al 3-1. Andermaal scoorde Toby van Marwijk en ook nu zag de Zoeterwoudse afweer er niet goed uit. Daarmee leek het voor SJZ ineens een heel lastige opgave te worden.

Maar het leek alsof de spelers een stevige impuls kregen van de ‘vuurvreters’ in de technische staf van SJZ: René de Haas, Michel Pieterse en Jan Rietkerken.
Dat trio gaf nooit op en ineens sloeg het vuur over op de elf in het veld.
In de 52e minuut produceerde Danny Pieterse de aansluitingstreffer: 3-2.

Spektakel binnen 3 minuten
Toen de klok op 66 minuten stond maakte Marc Griffioen er 3-3 van. Daarbij ging doelman Bennis niet vrijuit maar daar maalde SJZ niet om. Twee minuten later bezorgde invaller Joost Spierenburg tot op de centimeter nauwkeurig de bal hij Marc Griffioen die er 3-4 van maakte.

Vrijwel in dezelfde minuut lag de bal aan de andere kant voor de tweede keer op de stip. Opnieuw ging Bart van der Salm achter de bal. Nu was het de 18 jarige doelman Marc van der Velde (Walter-zoon en Aad-kleinzoon) die het ronde speeltuig met een uitstekende reactie heel knap uit zijn doel ranselde. In plaats van 4-4 hield SJZ, met dank aan Van der Velde, de marge van één doelpunt die in de 81e minuut door Danny Pieterse nog werd uitgebouwd tot twee treffers en dus 3-5.

Douchen
Jammer – en onnodig – was het dat Pieterse het einde niet haalde. Zijn tweede gele kaart betekende dat hij eerder dan gewild kon gaan douchen en de thuiswedstrijd tegen Stompwijk’92 moet missen.

Desondanks tevredenheid na afloop. Er is flink gestreden voor de winst. Dat doelman Van der Velde het middelpunt van de vreugde was, was uiteraard terecht. De felicitaties van keeperstrainer Leo Ammerlaan deden hem goed.

Gevoel
Marc van der Velde na afloop: “Ik had het gevoel dat Van der Salm bij zijn tweede penalty voor dezelfde hoek zou kiezen. Ik bleef kalm, hij schoot inderdaad naar dezelfde hoek en ik kon de bal met een flinke inspanning keren. Ik handelde puur op gevoel. Uiteraard was het een mooi moment. En, gelet op de stand, heel belangrijk.”

Als SJZ 2 zondag 12 juni (aftrap 11.00 uur op Haasbroek) nog 90 minuten goed bij de les blijft, is de kans groot dat de groenwitten komend seizoen opnieuw in de eerste klasse voetballen.