EINDELIJK WEER EEN OEFENWEDSTRIJD - BIJZONDERE FAMILIEBANDEN BINNEN SJZ

25 april 2021 15:30


Tekst en foto: Gerard van der Hoeven

Voor de eerste maal sinds 10 oktober 2020 kwam het eerste elftal – althans een groot deel daarvan gelet op de toegestane leeftijd vanwege covid-19 – weer eens in actie. Tegenstander van het vlaggenschip was het hoogste juniorenteam (JO-19) van de groen-witten.
De wedstrijd was dankzij de inzet van de familie De Boer van het bekende drukkerijbedrijf te volgen via een livestream.

Na 90 minuten – of beter gezegd na 4 x 22 minuten, er werd een paar keer kort gepauzeerd om even op adem te komen en volop door te kunnen wisselen – was het 2-1 voor SJZ 1.
Niet dat de uitslag belangrijk was, het ging vooral om eindelijk weer eens een partijtje te kunnen voetballen.

Vooraf waren er wat opvallende zaken. Vanwege de Covid-regels ontbraken de wat oudere spelers van het eerste elftal. Trainer Arie van Duijn stond niet langs de lijn vanwege een kwetsuur. Hij was, met zijn vrouw, wel enige tijd op Haasbroek om de mannen aan het werk te zien. Maar Van Duijn (beterschap Arie….) bemoeide zich niet met het team. De leiding was in handen van Guus van der Hoeven en Peter van der Maat. Bij JO-19 was Kevin Bos verantwoordelijk voor het team.

Wat mij vooral opviel bij het team van JO-19 was het voortzetten van een familietraditie bij SJZ. Daarover straks meer.

DE SPELERS
Op het vernieuwde kunstgrasveld werd het geen hoogstaande wedstrijd. Dat kan ook niet nadat ruim een half jaar geen wedstrijden zijn gespeeld.
Het is wel goed om te weten welke spelers in actie kwamen. Bij JO-19 gaat het immers om jonge spelers die binnen niet al te lange tijd (wellicht komend seizoen al) in de selectie en mogelijk in de hoofdnacht in actie zullen komen.

Het gaat om doelman Sam Grossat en de veldspelers Jan van Eeden, Jurian de Klerk, Wouter van Klink, Stefan Plu, Daan van Rijn, Wesley Reicholdt, Timo Lagerberg, Koen van Wieringen, Thijs Versteegen, Quinten van Santen, Wouter van der Poel, Rick Belt en Roel Bergman.

Bij het eerste elftal trokken de volgende spelers het shirt aan: doelman Oscar Koek en de veldspelers Bryan Hilders, Ricardo Rietkerken, Dave Plooij, Bas Plooij, Brian Loos. Roger Loos, Daan Hoogbruin, Marc Griffioen, Mitchell Hensing, Rick van Hoorn, Stefan de Boer, Jim Warmenhoven en nieuwkomer Tom Mansourifad.

DE WEDSTRIJD
Het duel stond onder leiding van Rick Schrama.
Dat de junioren graag een visitekaartje wilden afgeven was begrijpelijk. Zij wilden hun huid zo duur mogelijk verkopen en deden dat dan ook.
SJZ 1 kon niet echt overtuigen en als ze al gedacht zouden hebben dat ze dat varkentje wel even zouden wassen dan kwam de hoofdmacht bedrogen uit.

Bryan Hilders (hij scoorde in de laatste officiële wedstrijd tegen Meerburg, 2-4 winst voor SJZ) bleek het scoren nog niet verleerd, Hij tekende voor de openingstreffer. De 1-0 stand werd door Mitchell Hensing verdubbeld. Namens JO-19 deed Daan van Rijn wat terug 2-1.
Er waren daarna nog wat kansen over en weer. SJZ 1 raakte drie maal het aluminium terwijl Stephan de Boer vanaf 11 meter verzuimde de score naar 3-1 te tillen. De bal ging naast.

FAMILIEVERBANDEN
Wie niet is geïnteresseerd in het verre verleden en/of familieverbanden kan nu beter stoppen met verder lezen.

Wat zaterdag opviel was dat in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk bepaalde SJZ-familieverbanden een vervolg krijgen. Hoe zo? Zonder compleet te zijn, gaat het om de volgende spelers.

JAN VAN EEDEN is de zoon van Patrick van Eeden en Yvonne van der Geest. Patrick speelde 2x in de hoofdmacht van SJZ. Hij debuteerde op 11 november 1990 in de met 0-2 gewonnen derby bij Meerburg. Groter was de inbreng van opa Jan van der Geest. Jan speelde maar liefst 188 maal in SJZ 1 en scoorde 61 doelpunten. Hij maakte deel uit van het kampioensteam van SJZ 1 in 1964. Leen van der Geest, de overgrootvader van Jan van Eeden, was jarenlang voorzitter van SJZ en werd bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter.

RICK BELT heeft familiebanden met de families Belt en Van Slingerland. Zijn oma, Loes Belt-van Slingerland, is een zus van Sjaak van Slingerland, de topscorer-aller-tijden van SJZ met maar liefst 137 doelpunten. Maar dat is zeker niet het enige verband. Rick Belt is een zoon van Albert Belt die 45 maal in SJZ 1 speelde. Ron Belt (226 caps, 75 doelpunten) is een broer van Albert en dus een oom van Rick. Maar we zijn er nog niet. De opa van Rick, Bert Belt, hij was getrouwd met Loes van Slingerland, speelde 3 maal in SJZ 1 en was jarenlang penningmeester van de SJZ. Hij werd voor zijn enorme inzet voor de club benoemd tot erelid.
Tot slot: de overgrootvader van Rick Belt is Wout Belt. Hij was een van de oprichters van SJZ in september 1945 en was van 1945 tot 1967 bestuurslid van de club.

JURIAN DE KLERK
Ook Jurian de Klerk heeft banden met de familie Van Slingerland. Jurian is een zoon van Eric-Jan de Klerk en Angela van Slingerland, dochter van Aad van Slingerland (hij keepte op 24 maart 1967 zijn enige wedstrijd in SJZ 1).
Aad is een oudere broer van de eerder al genoemde Sjaak van Slingerland, de clubtopscorer aller tijden van SJZ.

LARS VAN DEN BOSCH
Zo op het eerste gezicht wordt de naam Van den Bosch niet direct in verband gebracht met SJZ. Oké, in 1946 scoorde Leo van de Bosch namens SJZ 6 doelpunten in één wedstrijd. Leo van den Bosch was een Stompwijker in Zoeterwoudse voetbaldienst.
De nu 19 jarige Lars van den Bosch is een zoon van Wouter van den Bosch en Babette Bosman, dochter van Louis Bosman.

In de jaren zestig en begin zeventig was Louis Bosman, een technisch zeer begaafde speler, aanvoerder van het eerste elftal. Dat team werd in 1963, 1964 en 1967 kampioen.
De broers Louis (196 caps, 22 doelpunten, vaak vanaf 11 meter), Chris (64 optredens in SJZ 1, 27 treffers) en Albert (47 wedstrijden in de hoofdmacht, geen doelpunten) waren zeer waardevolle krachten voor SJZ.
Maar daarmee is het verhaal nog niet af. Jan Bosman, de vader van Louis en de overgrootvader van Lars van den Bosch, was in 1945 medeoprichter van SJZ. Jan Bosman, aannemer, was van 1948-1951 voorzitter van SJZ. Jan Bosman was de opvolger van Henk Friebel. In 1951 werd Leen van der Geest (vader van Jan van der Geest en overgrootvader van Jan van Eeden) voorzitter van de club.
Wie weet treedt Lars van den Bosch de voetsporen van opa Louis.

WOUTER VAN KLINK
Voor Wouter van Klink moeten we wel heel ver terug gaan. Zelfs tot voor de tijd van SJZ. Watertje-bewoner Wouter is een achterkleinzoon van Han van Klink, de keeper van de Zoeterwoudse Aloysius Sport Club.
AS.C. speelde in de jaren dertig van de vorige eeuw op een veld aan de Schenkelweg. Dat veld lag net voorbij het toenmalige Patronaatsgebouw, nu het Muziekcentrum.
Op het voormalige voetbalveld van A.S.C. aan de Schenkelweg staan nu woningen. Onder andere de eerste woningen die zijn gebouwd door de inzet van de R.K. Woningbouwvereniging Sint Willibrord, opgericht in 1946, dit jaar dus 75 jaar geleden.


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!