IN 1971 BEKERSTUNT SJZ - GROENWITTEN ZETTEN UVS TE KIJK

14 maart 2021 14:30


Een halve eeuw geleden, op zondag 14 maart 1971, schreef SJZ geschiedenis. In de Leidse Kikkerpolder versloeg de Zoeterwoudse formatie in een bekerwedstrijd de torenhoge favoriet UVS met 1-2. Nu, 50 jaar later, blikken de twee doelpuntenmakers van SJZ én trainer Jan Bekkering terug op die bijzondere wedstrijd.

Destijds was UVS een toonaangevende club in het amateurvoetbal. In de derde ronde van de districtsbeker moest SJZ het opnemen tegen UVS. Volgens de ‘kenners’ een kansloze missie voor trainer Jan Bekkering en zijn formatie.
Na 90 minuten verliet SJZ echter als overwinnaar het veld. Dit tot grote frustratie van UVS. De bewoners van de Sleutelstad dachten vooraf dat Zoeterwoudse varkentje in recordtempo te kunnen wassen, het liep anders.

De dag na de wedstrijd kopten de drie kranten die Leiden toen telde in chocoladeletters het grote nieuws.
De Leidse Courant (‘SJZ wipt UVS voor de beker’), de Nieuwe Leidse Courant (‘Constructief SJZ vernederde UVS’) en het Leidsch Dagblad (‘SJZ overbrugt in Kikkerpolder drie klassen verschil: 1-2’) pakten groots uit.

Na het nog eens aandachtig nalezen, en genieten, van de drie dagbladen van maandag 15 maart 1971, haalden de doelpuntenmakers Van Slingerland en Van der Zwan en trainer Jan Bekkering herinneringen op aan dat memorabele bekerduel tegen het ‘machtige’ UVS.

“We keken op tegen UVS”
Sjaak van Slingerland, destijds 24 jaar, hoeft niet lang in zijn geheugen te graven. “Vooraf keken we echt op tegen UVS. In mijn ogen bestond UVS uit heel goede voetballers en klinkende namen. Ik had veel respect voor UVS en eerlijk gezegd hoopte ik dat wij niet af zouden gaan in Leiden. Trainer Jan Bekkering had aangegeven dat we ons niet zouden terugtrekken voor ons eigen doel. We moesten proberen ons eigen spel te spelen en te genieten van de wedstrijd. UVS begon sterk, was beter en kwam door Leo Holl op 1-0. Nog in de eerste helft kwamen wij goed in ons spel en durfden we ook de aanval te zoeken. We kregen echt vertrouwen, zeker toen het halverwege nog 1-0 stond. Vrij snel na de pauze scoorde ik uit een pass van Jan Koek de gelijkmaker. Halverwege de tweede helft voelden we dat een stunt in de lucht hing. Vlak voor het einde was Henk van der Zwan de Leidse defensie te slim af en passeerde doelman Wijnand Sloos: 1-2. We moesten toen nog zo’n 5 minuten stand houden. Dat lukte, het ongelooflijke was gebeurd.”
De euforie na afloop kan Van Slingerand zich niet meer herinneren. ”Ik leefde waarschijnlijk in een roes.”

Henk van der Zwan scoorde vlak voor het einde de 1-2. Hij was, als 20 jarige, de zeer ervaren verdedigers Aad Koren en Bart Lardé te slim af en klopte doelman Wijnand Sloos.
Van der Zwan vijftig jaar later. “Ik maakte het winnende doelpunt, maar de zege was het resultaat van een keihard werkend team. Uiteraard wisten we dat UVS een goed elftal had. We zaten er boven op en gingen voor niemand op zij. We knokten tot we er bij neervielen. UVS dacht vooraf dat ze die boertjes uit Zoeterwoude wel even zouden oprollen. Op zoveel tegenstand hadden ze niet gerekend. Ik was vrij snel en door mijn lengte kon ik aardig koppen. Regelmatig kwam ik boven iedereen uit. En vergeet vooral niet dat onze keeper Jan Fengler een wereldpartij speelde.”
Na twee seizoenen SJZ vertrok Van der Zwan naar Rijnsburgse Boys waar hij op het hoogste amateurniveau speelde en jaarlijks de doelpuntenmachine op volle toeren liet draaien.

Slimme tactiek
Trainer Jan Bekkering, nu 91 jaar en nog glashelder van geest, geniet decennia later nog volop als hij terugdenkt aan die bekerwedstrijd.
“Na afloop kreeg ik van UVS-ers de complimenten dat onze tactiek goed had gewerkt. We lieten de rappe buitenspelers van UVS opkomen en als het even kon, kwamen we er snel uit. Daarmee hebben we UVS verrast. SJZ had best aardige spelers en juist tegen UVS speelden we als team een heel sterke wedstrijd met een overwinning als verdiende beloning. Ja, ik denk met heel veel plezier terug aan mijn tijd bij SJZ. Een hechte dorpsclub waar ik me prima thuis voelde. Leuk dat de club na vijftig jaar nog aan mij denkt.”

Opstelling UVS
Wijnand Sloos, Thijs Balkhoven, Bart Lardé, Aad Koren, Ruud de Groot, Arie Lagendijk, Sjoerd Teske, Jan Leget, Jan Verver, Leo Holl en Cor van Steijn.

Opstelling SJZ
Jan Fengler, Theo Schuur, Guus van der Geest, Jaap Olsthoorn, Leo van der Ham, Jan Koek, Theo van Klink, Loek Helder, Peter Beereboom, Henk van der Zwan en Sjaak van Slingerland.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!