Mika Pieterse voelt zich thuis bij Feyenoord - v.v. SJZ

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Mika Pieterse voelt zich thuis bij Feyenoord

Mika Pieterse voelt zich thuis bij Feyenoord

7 maart 2023 14:15


Hij woont op 10 minuten fietsen van het trainingscomplex van AZ. De club uit Alkmaar had hem graag in de jeugdopleiding welkom geheten. Maar de nu 14 jarige Mika Pieterse gaf de voorkeur aan Feyenoord. In Rotterdam is hij aan zijn vierde seizoen bezig en speelt hij centraal in de defensie in Feyenoord Onder 14 jaar.

Wie is Mika Pieterse? Hij is de jongste zoon van voormalig Zoeterwoudenaar Jochem Pieterse en Ilona Beset en heeft een broer, Jari, die twee jaar ouder is. Het gezin woont in Purmerend.

Vader Jochem Pieterse groeide op in Zoeterwoude-dorp. Hij is een zoon van Frans Pieterse en Lenie Verhagen. Frans Pieterse behoorde in het begin van de jaren zestig enige tijd tot de selectie van SJZ. Frans overleed op 4 oktober 2020 op 76 jarige leeftijd.
Dat zijn zoon Jochem ook lid werd van SJZ was dus niet verrassend. Jochem schopte het niet tot de selectie. Hij speelde tot tevredenheid op een wat lager niveau.

Mika Pieterse, zijn voornaam verwijst naar Formule 1 coureur Mika Hakkinen, was van jongs af aan al een fanatieke en vooral getalenteerde voetballer.

Hij vertelt: “Als jong ventje werd ik lid van de plaatselijke voetbalclub Zuid Oost Beemster. Na een stagedag bij VV Purmersteijn ben ik lid geworden van die club. Ik speelde steeds in een hogere leeftijdscategorie. Dat was beter voor mijn ontwikkeling, zo begreep ik. In mijn eerste jaar bij VV Purmersteijn namen we deel aan een toernooi in de buurt van Rotterdam. Daar waren scouts van Feyenoord en ik kreeg een uitnodiging voor een trainingsstage. Vrijwel op hetzelfde moment toonde ook AZ belangstelling. In Alkmaar kreeg ik zelfs een rondleiding door het stadion in een poging mij over de streep te trekken. Ik koos ervoor naar Rotterdam te gaan.”

CONSEQUENTIES

Die keuze had nogal wat consequenties. Mika Pieterse was toen pas 10 jaar en om dan drie tot vier maal per week in Rotterdam te trainen en op zaterdag een wedstrijd te spelen, vraagt nogal wat organisatie en improvisatie binnen het gezin Pieterse.
Maar Mika was, hoe jong ook, vastberaden. Toen hij nog op de basisschool zat, reisde hij ’s middags met een busje naar Rotterdam. Nu hij het voortgezet onderwijs volgt, gaat hij met de trein naar Rotterdam. ’s Ochtends om half 7 stapt hij in de trein, gaat in Rotterdam naar school (hij volgt de MAVO op een topsportschool) en aansluitend gaat hij naar de training die pakweg anderhalf tot twee uur duurt. Daarna reist hij terug en is ’s avonds rond etenstijd weer thuis.

“Ik heb het er graag voor over en ik heb het prima naar mijn zin bij de club. In Feyenoord Onder 14 jaar speel ik eigenlijk alle wedstrijden. Als centrale verdediger voel ik mij het meest op mijn gemak. Ik ben fysiek vrij sterk, heb snelheid en ik mag graag een lange pass op maat geven. Ja, dat lukt in de regel wel.”

TALENT VAN OPA FRANS PIETERSE

Op de vraag of hij het talent te danken heeft aan zijn vader of moeder moet Mika een beetje gniffelen. “Zeker niet van mijn ouders, ik denk van opa Frans.

In de jeugdcompetitie speelt Mika met Feyenoord onder andere tegen Ajax, PSV en AZ. “We draaien tot nu toe wel lekker, we staan samen met FC Utrecht op de eerste plaats. In het bekertoernooi wonnen we laatst in Eindhoven met 1-3 van PSV. Ik loop nog steeds stage bij de KNVB voor Nederland Onder 14, superspannend of ik er bij kom.”

VOORBEELDEN

“Bij Feyenoord is Kökcü mijn grote voorbeeld al speelt hij niet centraal achterin. In het Nederlands elftal kijk ik vooral naar Virgil van Dijk. Ik besef dat voor mij de weg nog lang is. Maar spelen in het eerste elftal Feyenoord is toch wel mijn droom. Als dat niet lukt, heb ik nog geen plan B. Of misschien toch wel. Een baan bij Defensie in het leger lijkt mij dan een mooie uitdaging. Eerst wil ik alles uit het voetbal halen.”

Tekst: Gerard van der Hoeven
Foto's: John Groeneweg
Fotodrieluik: met dank aan Jaap van Dijk

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!