Martien Berg, oud-voorzitter van SJZ, op 89 jarige leeftijd overleden

23 juni 2022 22:45


Martien Berg, oud-voorzitter van SJZ, is op woensdag 22 juni overleden. Hij is 89 jaar geworden. De bekende Zoeterwoudse ondernemer was voorzitter van SJZ van 1983 tot 1991.

De laatste weken ging zijn gezondheid snel achteruit. Het overlijden is voor zijn direct naasten uiteraard een zeer gevoelig moment. Toch is er ook tevredenheid over een arbeidzaam, mooi leven waar Martien ook volop van heeft genoten.

Zondag 26 juni om 19.00 uur is in de Sint Jan in de Zuidbuurt een avondwake. Vanaf 20.15 uur is er gelegenheid tot condoleren.
De afscheidsbijeenkomst is maandag 27 juni om 10.00 uur in de Sint Jan. Na die bijeenkomst is er gelegenheid tot condoleren in het atrium van de kerk.
Vervolgens vindt in besloten kring de crematie plaats.

Martien Berg en zijn vrouw Tiny Hilgersom kregen vier kinderen, de dochters Joke en Karin en de zonen Harry en Gert-Jan. Martien Berg was opa van 10 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.

Buiten zijn negenjarig voorzitterschap van SJZ was hij veel langer intensief betrokken bij de club. Vanaf eind jaren veertig speelde SJZ op de Loethe. Dat veld lag pal achter zijn ouderlijk huis dat aan de Dorpsstraat 29 stond.
Daar dreef zijn moeder een sigarenwinkel. Later werd de winkel overgenomen door zoon Martien die tot dan toe als huisschilder zijn brood had verdiend.

LID VAN SJZ

Uiteraard werd Martien Berg als jonge knul lid van SJZ, net als zijn broers Aad en Ton. Laatstgenoemde was in de jaren vijftig en de eerste helft van de jaren zestig een gevreesde doelpuntenmaker.

Martien Berg was op het voetbalveld geen uitblinker, buiten de groene grasmat heeft hij zich echter tientallen jaren ingezet voor de club.
Opvallende en historische gebeurtenissen in de tijd dat Martien Berg nauw bij SJZ betrokken was, zijn o.a. de bouw van het eerste clubhuis op de Loethe, de verhuizing naar sportpark Haasbroek en tal van aanpassingen en uitbreidingen van de accommodatie.
Dat veel vrijwilligers, zoals Martien Berg, daarbij betrokken waren, is kenmerkend voor SJZ.
Hij maakte bijvoorbeeld deel uit van de zogenoemde Elftalcommissie. Niet de trainer, maar enkele ‘deskundige mannen’ bepaalden welke spelers in het eerste elftal aan de aftrap zouden staan. Dat zou nu ondenkbaar zijn.

Een bekend gezelschap binnen SJZ was het driemanschap Martien Berg, Adrie van der Hoeven, Leo Hoogeveen. Drie SJZ-ers in hart en nieren en ook buiten de club goede vrienden.

VOORZITTER VAN SJZ

In 1983 werd Martien Berg als opvolger van Piet Opdam voorzitter van SJZ. Onder leiding van voorzitter Berg vierde SJZ het veertig jarig bestaan. Als ‘eerste man van de club’ werkte hij nauw samen met de secretarissen Fieneke de Groot-Lubbe en Guus de Koning. Bert Belt beheerde in al die jaren de penningen.

In 1988 werd het eerste elftal van SJZ kampioen. Op 15 mei van dat jaar werd de champagne ontkurkt na de 0-2 zege op Warmunda. Harry Berg, een van de sterkhouders van het elftal, scoorde in die memorabele wedstrijd het tweede doelpunt.

Berg werd, eerst als Sigarenmagazijn, daarna als Kantoorboekhandel en vervolgens Kadoshop Berg, werd een begrip in Zoeterwoude.

Bij zijn afscheid als bestuurslid op 30 oktober 1991 werd Martien Berg benoemd tot Lid van Verdienste van SJZ. Hij werd destijds opgevolgd door Leo van der Geest.
Toch bleef de naam Berg als sponsor onlosmakelijk verbonden aan de club.

ZONEN IN SJZ 1

Op het voetbalveld hebben de zonen Harry en Gert-Jan tot grote tevredenheid van vader Martien de kleuren van SJZ verdedigd op het hoogste clubniveau.
Harry speelde precies 200 competitiewedstrijden waarin hij als aanvaller 34 maal tot scoren kwam. Gert-Jan mag 38 caps en 5 doelpunten achter zijn naam schrijven.
Dochter Karin was een meer dan verdienstelijk tennisster bij ZTC.

WINKELCENTRUM

Buiten het voetbal heeft Martien Berg zich op meerdere terreinen ingezet. Een van de belangrijkste stappen in zijn arbeidzaam leven was zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling en de bouw van het winkelcentrum ‘Kom Vorm’ in de dorpskern. Dat was een pittige klus.
Maandag 6 september 1982, nu dus bijna 40 jaar geleden, is een historisch moment in de Zoeterwoudse geschiedenis.
Die dag opende burgemeester Houdijk in het bijzijn van Martien en Tiny Berg de eerste winkel van het nieuwe centrum: Kantoorboekhandel, Speelgoed- en Sigarenmagazijn M.M. Berg aan de Dorpsstraat 20.

Met het overlijden van Martien Berg verliest de club een man die mede bepalend is geweest voor de ontwikkeling van SJZ. De club is hem daar dankbaar voor.

Wij wensen Tiny, de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en andere naasten sterkte bij het verwerken van het wegvallen van Martien Berg.

Bestuur en leden SJZ

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!