Ondermaats SJZ onderuit bij strijdend Bernardus: 2-1

24 april 2022 12:00


Duurden de vorige twee voetbalseizoenen vanwege corona veel te kort, de voetbaljaargang 2021-2022 lijkt voor SJZ juist te lang te duren.
Zaterdag 23 april bakte SJZ er op bezoek bij Bernardus weinig van. Waar Bernardus streed voor iedere meter, was die strijdlust bij SJZ ver te zoeken. Een pijnlijke 2-1 nederlaag was min of meer het logische gevolg.

Al weken spelen de volgelingen van trainer Arie van Duijn onder de maat. Uit de laatste zes duels behaalden de groen-witten 9 punten waar er 18 te verdienen waren.
De drie zeges (tegen Warmunda, Woubrugge en MMO) kwamen moeizaam tot stand. De drie nederlagen (LSVV’70, Kickers’69 en nu Bernardus) waren tegen de laag geplaatste verenigingen. Dat zijn wel clubs die in het nauw verkeren en iedereen weet - dus SJZ ook - dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Nou dat bleek.

En achteraf gezien mag SJZ niet eens klagen dat het team de tweestrijd met elf man beëindigde. Er waren twee momenten waarop spelers van SJZ door het oog van de naald, gehanteerd door scheidsrechter Henk ten Voorde, kropen.

De eerste keer al in de tweede minuut. Doelman Gijs Brinks twijfelde of hij op de rand van het strafschopgebied de bal zou wegrappen en of met de hand spelen. Dat laatste gebeurde net buiten het zestienmetergebied. Gelukkig voor SJZ bestrafte de leidsman de actie van Brinks met ‘slechts’ geel. Rood zou wel heel zuur zijn geweest, temeer daar SJZ geen reservedoelman op de bank had. Nu was wel Jean-Pierre Meeder (voormalig doelman van SJZ met 40 caps achter zijn naam en nu doelman van het vijfde) als toeschouwer aanwezig. Maar dan had zijn zoontje als mascotte in het doel moeten blijven – en dat zou geen verantwoorde optie zijn geweest.

In de slotfase van het duel mocht invaller Jurian de Klerk niet klagen toen hij een doorgebroken speler niet geheel volgens de regels afstopte. Opnieuw toverde arbiter Ten Voorde geel tevoorschijn en dat was een ‘meevaller’.

Zoals al opgemerkt, het loopt niet bij SJZ. Wat daarvan de reden is, is vooralsnog onduidelijk. Het was wel opvallend dat SJZ de bal veelvuldig breed speelt, dan weer even terug, opnieuw breed en in een veel te laag tempo zodat iedere verrassing uitbleef.
Daarmee hielp en hield SJZ Bernardus juist in het zadel.
Zeker toen het 13 minuten al 1-0 werd door uitermate slordig balverlies op het middenveld. De thuisclub stoomde ongehinderd op en Rens Schakenbos kon vrij eenvoudig de score openen: 1-0.

Het spel werd er van beide kanten niet beter op. Bernardus koesterde de voorsprong en SJZ was niet bij machte het tij te keren. Nadat een treffer van de thuisclub wegens buitenspel was afgekeurd trok SJZ het spel naar zich toe. De bezoekers creëerden een overwicht, maar slaagden er niet in doelman Luuk Enter van zijn stuk te brengen.
Een minuut of zeven voor de theepauze kwam SJZ toch langszij. En het moet gezegd, dat gebeurde na een vlotte aanval via meerdere schijven. Peter Wansink profiteerde optimaal van de desorganisatie in de Hazerswoude afweer die voor de eerste maal echt onder druk stond en daaronder bezweek.

De hoop op een waardevol resultaat werd echter twee minuten na de doelwisseling al wreed verstoord. Invaller Mark Roozendaal, hij stond nog maar nauwelijks in het veld, liet de aanhang van Bernardus juichen: 2-1. SJZ zag er bij die tegentreffer opnieuw niet goed uit.
Alsof er een gelatenheid over de ploeg kwam want SJZ bleek vervolgens niet meer in staat de krachten te bundelen. Bryan Hilders was nog dicht bij een doelpunt. Zij kopbal uit een corner werd een prooi voor doelman Enter.

Bij SJZ nam Jurian de Klerk nog wel de plaats in van Rick van Hoorn, maar drie andere wissels – junioren waaronder de net 18 jarige Jochem van der Poel (zoon van oud-eerste elftalspeler Jeffrey van der Poel – 145 caps) bleven aan de kant.
Het is niet duidelijk of trainer Arie van Duijn hen niet voor de Hazerswoudse leeuwen wilde gooien. Maar mogelijk hadden zij juist met jeugdig elan voor een ommekeer kunnen zorgen.
Ondanks een hectische slotfase waarbij het voor Bernardus enkele keren erg benauwd was, hield de thuisclub stand. De zege werd gevierd als een periodetitel was behaald. SJZ bleef bedremmeld achter.

Na afloop had aanvoerder Guus de Goede geen verklaring voor het ondermaatse optreden. “We trainen goed en vooral op het spel via de flanken. Maar het kwam er totaal niet uit. We speelden in een veel te laag tempo en probeerden steeds veel te moeilijke oplossingen te vinden. Bij het eerste tegendoelpunt leverde ik op het middenveld de bal onnodig in, Ja, die goal reken ik mijzelf aan. Bernardus speelde 90 minuten lang volle bak. Wij gaven te veel ruimte weg, speelden zonder overtuiging en creëerden te weinig. We moeten echt bij onszelf te raden gaan. We zullen de rug moeten rechten.”

Gijs Brinks
Rick v. Hoorn (67. Jurian de Klerk) Roy Versteegen Bryan Hilders Dave Plooij
Daan van Rijn Guus de Goede Mitchell Hensing
Marc Griffioen Peter Wansink Ricardo Rietkerken

UITSLAG DINSDAG 19 APRIL

Koudekerk – Woubrugge 2-0

UITSLAGEN ZATERDSG 23 APRIL

Bernardus – SJZ 2-1, Football Factory – Koudekerk 1-3, MMO – Teylingen 1-1, Roodenburg – LSVV’70 2-3, Kickers’69 – Warmunda 3-4, SJC – Woubrugge 1-0, Meerburg was vrij

STAND

Teylingen 17-45, Meerburg 17-42, Koudekerk 17-40, SJZ 18-31, Warmunda 17-24, SJC 18-24, Kickers’69 18-21, Bernardus 17-19, Roodenburg 18-18, LSVV’70 17-17, Woubrugge 18-17, Football Factory 18-13, MMO 18-10.

PROGRAMA 30 APRIL

SJZ – Roodenburg, Koudekerk – Meerburg, LSVV’70 – Kixkers’69, Woubrugge – MMO, Warmunda – SJC, Teylingen – Bermnardus, Football Factory is vrij

(Tekst en foto: Gerard van der Hoeven)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!