MEERBURG WINT SPANNENDE DERBY MET 2-3 -- MET DANK AAN PRODUCTIEVE MAX VAN STEEN

28 november 2021 19:00


De ambiance was troosteloos bij de 47e editie van de Zoeterwoudse voetbalderby tussen SJZ en Meerburg.
Geen toeschouwers, regen, miezer en heel kil zorgden voor een entourage die niet past bij een derby. Voor de aftrap was er (illegaal) vuurwerk en daar bleef het bij. Het voetbalgevecht was overigens niet onaardig en bovenal spannend. Tot de laatste seconde hoopte SJZ op een punt. Het kwam er niet van. Tot opluchting van Meerburg hielden de Rijndijkers stand en wonnen met 2-3. Grote man was Max van Steen (zie archieftoto – met dank aan Hennie Müller van Meerburg).die de gehele productie voor zijn rekening nam en daarmee in de voetsporen treedt van enkele gelouterde Meerburg-doelpuntenmakers.

VIER MEERBURGERS SCOORDEN 3X IN DERBY

Max van Steen is nu de vierde Meerburger die in de tweekamp tussen SJZ en Meerburg – ook bekend als Dorp tegen Rijndijk – tot drie doelpunten in één wedstrijd kwam. De eerste die dat kunststukje uithaalde was Piet Zandbergen, een echte Meerburg-icoon. Hij scoorde op 30 april 1950 op de Loethe 3x tegen SJZ.

Daarna duurde het tot 21 september 1980 (uitgerekend op de 35ste verjaardag van SJZ), dat een Meerburger weer drie maal doel trof. Dat was Ger Straathof. Hij is overigens met 6 doelpunten de meest productieve speler in alle derby’s.

Ben Kottenhagen zorgde op 6 maart 1994 voor de totale productie door drie maal te scoren in de door Meerburg met 0-3 gewonnen wedstrijd. Twee van de drie treffers produceerde Kottenhagen van de strafschopstip.
Sinds 27 november 2021 is Max van Steen de vierde speler die tot drie treffers kwam.

Van de 47 tot nu toe gespeelde derby’s won Meerburg er 21, SJZ zegevierde 16 maal, 10 keer werd het een gelijkspel. Slechts drie keer eindigde de derby in 0-0 en keek de man bij het scorebord dus steeds 90 minuten lang werkloos toe……
Met 84 treffers is Meerburg de meest scorende ploeg, 76 maal trof SJZ doel.

DE 47STE DERBY WAS TOCH TE ZIEN...........

Hoewel toeschouwers niet welkom waren, konden de supporters dankzij een rechtstreekse uitzending de wedstrijd toch volgen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Met dank aan Leonard, Danielle en Stephan van het bekende drukkerijbedrijf aan ’t Watertje.

SJZ begon gretig aan de wedstrijd en nam het initiatief. Meerburg, geleid door trainer Jelle Korbee, liet zich niet van de wijs brengen in de wetenschap dat de aanval de sterkste linie is van de ploeg.
Na een kwartiertje moest SJZ-doelman Gijs Brinks voor de eerste maal echt aan de bak. Hij pareerde een inzet van Ton Klumperman die even daarvoor de bal al naast het doel had geschoten. De 0-1 kwam tot stand na een goede aanval. Floris Hazenberg bracht de bal voor het doel waar de attent en slim reagerende Max van Steen het karwei afmaakte. Op slag van rust was Van Steen dicht bij zijn tweede treffer.

SJZ NA RUST SLAGVAARDIGER

In het tweede bedrijf kwam SJZ beter voor de dag en zette Meerburg onder druk. Met verse krachten die 10 minuten na de thee in het veld kwamen, werd de druk opgevoerd. Maar de formatie van trainer Arie van Duijn moest wel attent blijven bij tegenaanvallen van de bezoekers. Waar Sem Durve er niet in slaagde het doelpuntenverschil te vergroten, lukte het Van Steen halverwege het tweede bedrijf wel: 0-2.

Dat leek de beslissing, al was er nog een kwart wedstrijd te spelen. De aansluitingstreffer kwam evenwel razendsnel op het bord. Op aangeven van de handige vleugelspits Marc Griffioen was het invaller Daan van Rijn die de voorzet knap afrondde.
De strijd werd feller. De goed fluitende leidsman Berkleef had de regie prima in handen.

DRANG NAAR VOREN AFGESTRAFT

De drang naar voren werd door Max van Steen in de 78e minuut afgestraft. Hij bracht Meerburg op 1-3. SJZ weigerde de handdoek te gooien en ging met veel strijd richting doelman Mike de Rooy die in 2019 nog werd uitgeroepen tot Sportvrijwilliger van het Jaar in Zoeterwoude in de Jongerencategorie.

Dat offensief leverde in de 86ste minuut succes op. Marc Griffioen rondde een actie doeltreffend af door de bal via de paal binnen te schieten.
In de laatste hectische minuten kreeg SJZ nog een goede kans. Net buiten het strafschopgebied mochten de groenwitten een vrije trap nemen. De allerlaatste kans werd evenwel niet verzilverd. De bal ging rakelings naast.

Opluchting alom bij koploper Meerburg. Een lastige horde was met succes genomen. De zevende overwinning op rij was een feit.
Bij SJZ restte uiteraard teleurstelling. Het was de eerste competitienederlaag sinds 3 oktober 2020 toen Koudekerk op Haasbroek met 0-2 won.

TELEURSTELLING BIJ SJZ

Teleurstelling uiteraard ook bij trainer Arie van Duijn. ”Ik heb sowieso en hekel aan verliezen en zeker in een derby. Ik vond SJZ in de eerste 10 minuten de beter ploeg. Daarna slopen foutjes in het team en was Meerburg de bovenliggende partij. Na de rust ging het bij ons beter, al was dat vooral optisch. Voetballend konden wij niet brengen wat we wel kunnen. Er werd strijd geleverd en we gingen opportunistischer spelen. Ik vond Meerburg volwassener spelen dan wij en zij profiteerden van de ruimtes die wij weggaven. Ik vind dat wij hebben verloren door meer volwassenheid bij Meerburg. Op voetbalgebied ben ik best aardig tevreden. Daarom niet getreurd.”

Meerburg-trainer Jelle Korbee glunderde terecht van oor tot oor. “De laatste keer dat ik hier op Haasbroek was, wonnen we ook met 2-3. Toen maakte ik als speler van Meerburg in de 92ste minuut de winnende treffer.”
Dat was op 22 april 2012 toen Meerburg een 2-0 achterstand volledig had weggepoetst.

SJZ
Gijs Brinks
Rick van Hoorn, Jurian de Klerk, Bryan Hilders, Dave Plooij
Roy Versteegen, Stephan de Boer (56. Daan van Rijn), Mitchell Hensing
Marc Griffioen, Jari van Kampen (60. Peter Wansink), Ricardo Rietkerken (56. Hans Coret)

UITSLAGEN 27 NOVEMBER
SJZ – Meerburg 2-3, LSVV’70 – Bernardus 3-2, MMO – Koudekerk afgelast, Roodenburg – Football Factory 0-2, Warmunda – Kickers’69 afgelast, SJC –Teylingen 2-6, Woubrugge was vrij

STAND
Meerburg 8-21, Teylingen 8-20, SJZ 9-16, Warmunda 7-14, Woubrugge 7-12, Koudekerk 6-10, SJC 8-10, LSVV’70 8-10, Bernardus 8-8. Kickers’69 7-7, MMO 8-6, Roodenburg 9-5, Football Factory 9-5.

ONDER VOORBEHOUD – PROGRAMMA DINSDAG 30 NOVEMBER
Inhaalwedstrijd Woubrugge – Koudekerk

ONDER VOORBEHOUD – PROGRAMMA ZATERDAG 4 DECEMBER
Bernardus – Woubrugge, Football Factory – MMO, Koudekerk – Warmunda, Meerburg – SJC, Kickers’69 – LSVV;’70, Teylingen – SJZ, MMO is vrij.

Tekst: Gerard van der Hoeven
Archieffoto: Hennie Müller

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!