SJZ - MEERBURG TE VOLGEN VIA LIVESTREAM - PUBLIEK HELAAS NIET WELKOM

27 november 2021 10:30


De derby SJZ – Meerburg is vanaf 14.00 uur te volgen op
https://youtu.be/fhBleWE-LOg

Jammer genoeg is publiek niet welkom. Dat betekent hoe dan ook een devaluatie van de derby. Zeker als die gaat tussen koploper Meerburg (18 uit 7) en achtervolger SJZ (16 uit 8) als derde, met daartussen Teylingen (17 uit 7).

DE EERSTE DERBY IN 1949

Vandaag – zaterdag 27 november spelen SJZ en Meerburg voor de 47ste maal in de clubhistorie tegen elkaar.
De eerste confrontatie tussen de twee Zoeterwoudse rivalen was op zondag 25 september 1949. Aan de Rijndijk won Meerburg destijds met 5-1. Doelpuntenmakers waren Jan Zandbergen (2x), Theo Zandbergen, Henk Wolvers en Jan van Velzen. Namens SJZ scoorde Piet Janson vanaf 11 meter.

Op 30 april 1950 sloeg Meerburg op de Loethe nog harder toe: 0-6. De broers Jan en Piet Zandbergen (2x), Nico Romijn, Bram Owel en André Voordouw namen de productie voor hun rekening.

OPENING VELD MEERBURG

In de derde derby ooit – op 10 september 1961 – won SJZ voor de eerste maal. Op die dag nam Meerburg het nieuwe veld pal langs de A4 in gebruik. Na de openingshandeling door burgemeester Hans Detmers werd het een zeer levendige strijd.
Koos Uljee opende namens Meerburg de score. Koos trouwde vervolgens met een knap meisje uit het Dorp en werd Dorper. Op 27 oktober 2021 is Koos op 86 jarige leeftijd overleden. Van Alzheimer kon de immer smaakvolle verteller Koos het niet winnen.
Na de 1-0 produceerde Bart Vlasveld de gelijkmaker. Vanaf 11 meter bracht Louis Bosman SJZ aan de leiding. Simon van Kins bracht de balans in evenwicht waarna Louis Bosman (opnieuw vanaf de stip) en Bart Vlasveld SJZ de overwinning bezorgden.

DE NAAM VAN DER VELDE

In de return op de Loethe was SJZ heer en meester: 5-1. Jan Koek, Bart Vlasveld (2x), Jaap Olsthoorn en Kees Ammerlaan namens de productie namens het Dorp voor hun rekening. Voor Meerburg redde de bekende groenteman Bas de Jeu de eer. In die wedstrijd droeg Aad van der Velde, vader van Walter en Peter en opa van Marc en Niels van der Velde het witzwart van Meerburg. Opmerkelijk dat later Walter, Peter, Marc en Niels het shirt van SJZ 1 droegen!

SCOREN VOOR SJZ EN MEERBURG

Er zouden nog heel veel derby’s volgen. Vaak spannende wedstrijden met veel doelpunten. Een vermeldenswaardig feit is nog dat één speler voor beide clubs scoorde in de derby. Ronald Vermond trof namens SJZ doel op 15 januari 1984. Het was overigens niet voldoende voor de winst want Meerburg zegevierde met 3-1. Jaren later, op 18 april 1993, was Vermond contribuant van Meerburg en hij scoorde in de met 1-4 gewonnen wedstrijd op Haasbroek.

TRAINER JELLE KORBEE

Nog één feit: de huidige Meerburg-trainer Jelle Korbee besliste op 22 april 2012 de derby in Rijndijks voordeel door in de slotfade op zeer fraaie wijze de 2-3 te scoren.

Het is heel vervelend en zelfs pijnlijk dat vanwege de coronamaatregelen publiek NIET welkom is. Bij een derby hoort immers publiek, het verhoogt de sfeer (die overigens altijd heel goed is met een gezonde rivaliteit) en de penningmeester van de thuisclub wrijft zich al weken van tevoren in de handen. Nu niet. Een uitgebreid programma met activiteiten en muziek kon de prullenbak in. Nu maar hopen dat beide partijen er een mooie, spannende wedstrijd van maken.


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!